Standardi obezbeđuju upoznavanje sa značajem bezbednosti hrane i usaglašavanjem sa smernicama i zakonodavstvom
Industrija hrane i pića spada u kategoriju industrija u kojima se poseban značaj pridaje kvalitetu i bezbednosti proizvoda, jer imaju direktan uticaj na zdravlje i život ljudi. Organizacije sertifikacije standarda podrazumeva veliki broj standarda koji se odnose na industriju hrane i pića i pokrivaju sledeće oblasti: bezbednost hrane, pakovanje i preradu, hemijske i mikrobiološke analize. Takođe, stručni tim konsultanata nudi procenu i sertifikaciju za sisteme upravljanja bezbednošću hrane i upravljanje rizikom bezbednosti hrane.
Najčešće zastupljeni standardi u ovim oblastima su:
Adekvatna kontrola u postupcima pripreme, proizvodnje, isporuke hrane je suštinska po bezbednost hrane u cilju eliminisanja ili smanjenja opasnosti na prihvatljiv nivo. Implementacijom ISO 22000 kompanije obezbeđuju ovaj vid kontole, a samim tim i veće poverenje potrošača i klijenata.
HACCP je od izuzetnog značaja za bezbednost hrane jer ima za cilj da osigura proizvodnju i promet zdravstveno sigurne hrane. Njegova primena je široko rasprostranjena u svetu Pomoću HACCP sistema identifikuju se i kontrolišu zdravstvene opasnosti koje predstavljaju rizik za bezbednost hrane. Saznajte više o standardu HACCP ovde.
IFS je danas široko primenjen svetski standard kontrole bezbednosti hrane i nivoa kvaliteta proizvođača. Standard je razvijen kako bi proverio kompetentnost proizvođača hrane u pogledu bezbednosti, ali i kvaliteta hrane uz pomoć jednog standarda, čime štedi i vreme i novac kompanijama. Saznajte više o standardu IFS ovde.
Cilj BRC standarda je da definiše kriterijume kvaliteta i bezbednosti u okviru proizvodne organizacije radi isporuke hrane maloprodajama, njihovim isporučiocima ili drugim korisnicima standarda. Implementacijom ovog standarda kompanija uspostavlja sistem samounapređenja kvaliteta, higijene i bezbednosti proizvoda i na taj način Saznajte više o standardu BRC ovde.