19th Ave New York, NY 95822, USA

GLOBAL GAP / Dobra poljoprivredna praksa

Izvoz proizvoda i plasiranje u trgovinske lance je sada lakše uz GlobalGAP

Sertifikacija Global GAP je dobrovoljna potvrda za proizvođače i zadruge koje žele da dokažu da su njihovi proizvodi bezbedni kao i da se korišćenjem modernih tehnologija i tehnika umanje štetni uticaji na životnu sredinu uz povećani prinos i bezbednost proizvoda.

GlobalGAP ima sistematičan pristup u dobroj poljoprivrednoj praksi i ima za cilj smanjenje upotrebe pesticida i đubriva pri kultivaciji voća i povrća koje je namenjenu za ljudsku upotrebu. Global GAP standard obuhvata različite kategorije sertifikacije u poljoprivrednoj proizvodnji. Modul za Global GAP Voće i Povrće (Global GAP Fruits and Vegetables) je najšire primenjena kategorija Global GAP standarda. Primenljiva je za sve proizvođače poljoprivrednih proizvoda poljoprivrednih gazdinstava i zadruga.

Poljoprivredni proizvođači se mogu sertifikovati u dve opcije:

  • Opcija 1: individualni proizvođač prijavljuje svoje gazdinstvo/kompaniju, hektare i poljoprivredne proizvode i nakon uspešne sertifikacije, stiče Global GAP sertifikovan proizvod stavlja u promet na trište.
  • Opcija 2: grupa proizvođača (npr zadruge i udruženja) prijavljuje se glavni predstavnik grupe i sva gazdinstva/proizvođači u okviru grupe, zajedno sa svim poljoprivrednim proizvodima i ukupnim hektarima. Nakon uspešne sertifikacije samo glavni predstavnik grupe može prodati proizvod i staviti ga u promet na tržištu. Broj poljoprivrednih proizvođača u okviru grupe nije brojčano ograničen.

Global GAP pomaže proizvođačima da unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju u smislu sledljivosti, rasadnog materijala, zaštite zemljišta, primene pesticida, navodnjavanja, zaštite od štetočina i zaštite bilja. Primenom svih najboljih praksa u pomenutim oblastima proizvođač utiče na efikasniju primarnu proizvodnju i uštedu sa povećanjem prinosa i sigurnog plasmana proizvoda.

Na evropskom tržištu i kod svih većih trgovinskih lanaca sa robnom markom je obavezan Global GAP sertifikat prilikom prodaje voća i povrća. Ključni cilj Global GAP organizacije je ideja da svi poljoprivredni proizvođači dostignu vrhunski kvalitet proizvoda i procesa prilikom čega je naglašena zdravstvena bezbednost proizvoda, zaštita životne sredine kao i dobrobit radnika.

Osnove za uvođenje i sertifikaciju GlobalGAP standard slično kao i kod drugih standarda se zasnivaju na analizi rizika i proveri sistema. Stoga, sertifikacija Global GAP standarda se može uraditi u kombinaciji sa BRC i IFS standardima koji takođe sadrže zahteve vezano za bezbednost hrane.

Koristi od sertifikacije Global GAP

Koraci za dobijanje sertifikata

INTERCERT DOO je tu da Vam pomogne da unapredite svoje poslovanje sertifikacijom Global GAP standarda. Našim akreditacijama i kompetentnim osobljem nudimo zagarantovani kvalitet usluga i prepoznate sertifikate. Jednostavno, klikom do sertifikata